piątek, 15 stycznia 2016

Wolnowarowa Zupa Ogórkowa z Ryżem



Dzisiaj sama wybrałam co na obiad, a ponieważ kocham wszystko co kwaśne, padło na zupę ogórkową:)
W moim domu rodzinnym ogórkowa zawsze była z ziemniakami, a u mojego M. z ryżem. Ja lubię obie wersje, a czasem robię nawet kombo... tak tak z ziemniakami i ryżem:)
No, ale dzisiaj postanowiłam wypróbować wersję tylko z ryżem, choć równie dobrze można użyć ziemniaków albo zrobić kombo;)


Ach i jeszcze jedno, ja nie zabielam zup w garnku. Każdy sobie sam wkłada tyle śmietany, ile lubi, a jak nie ma ochoty, to je bez. Poza tym, wydaje mi się, że taka zupa dłużej zachowuje  świeżość.

Po prawie codziennym gotowaniu w wolnowarze, muszę przyznać, że jedną z jego największych zalet jest to, jak powolne gotowanie wydobywa smaki... naprawdę czuć WIELKĄ różnicę.
No, nie wspominając już o tym, że się właściwie samo robi:)

Takie gotowanie wymaga jednak czasu i po dzisiejszym dniu wiem, że trzeba tej zupie dać tak min. 6 godzin na High, na Low pewnie ok. 8 - 9. Dopiero po tym czasie, wszystko jest idealnie dogotowane.

Ocena:

Zupa wyszła bardzo dobra, aromatyczna. Wszystkie warzywa, ryż i mięso dobrze się dogotowały i przeszły smakiem. Spróbujcie sami!:)

Składniki (na 6 litrów zupy):

2-3 skrzydełka z kurczaka, kawałek żeberek

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

5-6 ogórków kiszonych

4 kulki ziela angielskiego

liść laurowy

koperek

sól, pieprz

2 torebki ryżu

śmietana 18% 

Przygotowanie:

Mięso umyj, warzywa obierz, umyj pokrój w słupki włóż do garnka.

Dodaj starte na tarce ogórki kiszone, przyprawy i wsyp ryż (bez torebek).

Zalej wszystko wodą (wlej tyle, ile chcesz uzyskać zupy)

Podawaj ze śmietaną, posypaną koperkiem.

Gotuj min. 6 godzin na High

Uwagi:

Przed podaniem spróbuj i sprawdź, czy nie trzeba doprawić.

Jeśli wolisz bardziej kwaśną wersję, wlej do garnka również wodę z ogórków.

Zamiast śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego (np. greckiego).

Pamiętaj, że woda z wolnowaru nie odparowuje, dlatego wlej tyle, ile zupy chcesz uzyskać.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz