Potrawa mojego i pewnie waszego dzieciństwa, pyszna i prosta. Od razu się do czegoś przyznam;) W przepisach, które znalazłam było napisane "gotować 3-4 godziny na low" i bardzo chciałam się tego trzymać, ale wstawiłam ryż ok 13.30 - miał być na podwieczorek dla dzieci, a ok. 15 wychodziliśmy na spacer. Zajrzałam do gara, a tam nic jakby się nie dzieję, myślę sobie, że przestawię na High i jak wrócimy będzie idealny.... no i to był mój błąd. Jak otworzyłam wolnowar po powrocie, ścianki były przypalone a ryż prawie wyschnięty. Poratowałam się wlaniem dodatkowego mleka i całe szczęście udało się:)) No więc, drodzy czytelnicy, zachęcam do trzymania się czasu gotowania, jeśli chcecie uniknąć takiej niespodzianki:)
Ocena:
Pomimo chwili grozy, ryż wyszedł przepyszny! Bardzo aromatyczny, smaki idealnie się przeniknęły. Wszyscy zajadali - nawet mój M., który raczej stroni od mlecznych potraw (trauma z przedszkola z dzieciństwa). Polecam:))
Składniki (ok. 6 porcji):
2 torebki (1 szklanka) ryżu (najlepiej białego)
3 szklanki mleka min. 2%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Dno i ścianki wolnowara wysmaruj masłem.
Ryż wysyp z torebek, wsyp do garnka. Dodaj pozostałe składniki: mleko, cukier, cukier waniliowy, cynamon
Na koniec podziel na kawałki masło i dodaj na wierzch.
Lekko przemieszaj.
Gotuj:
ok. 4 h na Low
albo
ok. 1,5 h na High
Smacznego:)
Uwaga:
Przypali wam się wolnowar? Nalejcie tyle wody, żeby zakryło przypalenie i włączcie garnek na high. Jak się nagrzeje, przypalenie łatwo zejdzie:)
Ta uwaga o prsypaleniu to chyba jakieś przekleństwo ;) ale tak to jest jak włączy się wieczorem i usnie w międzyczasie ;) właśnie zalałam garnek woda i włączyłam na high. Ryż wyszedł pyszny, mimo tego że od spodu mocno przywarł... Nie jest suchy ani ciapkowaty ;) skorzystam napewno jeszcze z tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńNie , to nie przekleństwo :) z mojego doświadczenia z wolnowarem wynika, że dania bardziej gęste ( ryż owsianka ciasta) mogą się przypalic, i trzeba ich bardziej pilnować. W przeciwieństwie do zup, sosów które się nie przypalaja.
UsuńAle patent z wygotowaniem garnka z wodą zawsze działa :)
I cieszę się, że ryż się udał i smakował! :) pozdrawiam
Tez robie ten ryz, i na cieplo jest super. Ale potem ryz wchlania doslownie caly plyn i jest bardzo gesty. Macie na to jakis sposob?
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo ciekawy, dlatego na pewno go sprawdzę. Ryż świetnie nadaje się do diety i dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać. Prowadzisz świetny blog i oby więcej takich wpisów, powodzenia!
OdpowiedzUsuńMój ryż z dzieciństwa zawsze był z tarkowsnym jabłkiem, czy myślicie że tu też by to przeszło? Jabłko dodać na końcu gotowania czy od razu na początku?
OdpowiedzUsuń