niedziela, 20 marca 2016

Wolnowarowy Ryż na Mleku z Cynamonem


Potrawa mojego i pewnie waszego dzieciństwa, pyszna i prosta. Od razu się do czegoś przyznam;) W przepisach, które znalazłam było napisane "gotować 3-4 godziny na low" i bardzo chciałam się tego trzymać, ale wstawiłam ryż ok 13.30 - miał być na podwieczorek dla dzieci, a ok. 15 wychodziliśmy na spacer. Zajrzałam do gara, a tam nic jakby się nie dzieję, myślę sobie, że przestawię na High i jak wrócimy będzie idealny.... no i to był mój błąd. Jak otworzyłam wolnowar po powrocie, ścianki były przypalone a ryż prawie wyschnięty. Poratowałam się wlaniem dodatkowego mleka i całe szczęście udało się:)) No więc, drodzy czytelnicy, zachęcam do trzymania się czasu gotowania, jeśli chcecie uniknąć takiej niespodzianki:)

Ocena:

Pomimo chwili grozy, ryż wyszedł przepyszny! Bardzo aromatyczny, smaki idealnie się przeniknęły. Wszyscy zajadali - nawet mój M., który raczej stroni od mlecznych potraw (trauma z przedszkola z dzieciństwa). Polecam:))

Składniki (ok. 6 porcji):

2 torebki  (1 szklanka) ryżu (najlepiej białego)

3 szklanki mleka min. 2%

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego 

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Dno i ścianki wolnowara wysmaruj masłem.

Ryż wysyp z torebek, wsyp do garnka. Dodaj pozostałe składniki: mleko, cukier, cukier waniliowy, cynamon

Na koniec podziel na kawałki masło i dodaj na wierzch.



Lekko przemieszaj.

Gotuj:
ok. 4 h na Low
albo
ok. 1,5 h na High

Smacznego:)

Uwaga:

Przypali wam się wolnowar? Nalejcie tyle wody, żeby zakryło przypalenie i włączcie garnek na high. Jak się nagrzeje, przypalenie łatwo zejdzie:)

6 komentarzy:

  1. Ta uwaga o prsypaleniu to chyba jakieś przekleństwo ;) ale tak to jest jak włączy się wieczorem i usnie w międzyczasie ;) właśnie zalałam garnek woda i włączyłam na high. Ryż wyszedł pyszny, mimo tego że od spodu mocno przywarł... Nie jest suchy ani ciapkowaty ;) skorzystam napewno jeszcze z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , to nie przekleństwo :) z mojego doświadczenia z wolnowarem wynika, że dania bardziej gęste ( ryż owsianka ciasta) mogą się przypalic, i trzeba ich bardziej pilnować. W przeciwieństwie do zup, sosów które się nie przypalaja.
      Ale patent z wygotowaniem garnka z wodą zawsze działa :)
      I cieszę się, że ryż się udał i smakował! :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Tez robie ten ryz, i na cieplo jest super. Ale potem ryz wchlania doslownie caly plyn i jest bardzo gesty. Macie na to jakis sposob?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się bardzo ciekawy, dlatego na pewno go sprawdzę. Ryż świetnie nadaje się do diety i dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać. Prowadzisz świetny blog i oby więcej takich wpisów, powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ryż z dzieciństwa zawsze był z tarkowsnym jabłkiem, czy myślicie że tu też by to przeszło? Jabłko dodać na końcu gotowania czy od razu na początku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłko się trze na już ugotowany ryż !!!

      Usuń