wtorek, 5 stycznia 2016

Quesadillas z Wieprzowiną z Wolnowaru


Dzisiaj na obiad kuchnia tex-mex - jedna z moich ulubionych, dlatego jak znalazłam ten przepis, wiedziałam, że koniecznie muszę go szybko wypróbować:) No i wielką zaletą jest jego prostota i niski koszt przygotowania, a wszystkie brzuchy są najedzone i zadowolone. 
Tego typu dania, z dużą ilością mięsa, klasyfikuję jako typowo dla facetów... trochę zabrakło mi w tym przepisie lekkości, dlatego następnym razem na pewno dorobię do tego jakąś lekką sałatkę dla równowagi.


Nie wiem, czy u Was też tak jest, ale odkąd mamy dzieci nasze obiady stały się dosyć monotonne. Pomimo, że staramy się, żeby próbowały nowych potraw i były otwarte na nowe smaki, one i tak mają swój ulubiony zestaw i tyle. Nie przepadają np. za daniami z tortillą, pizzą, kremowymi sosami,...itd. Dlatego z moim M. żeby zupełnie nie rezygnować z tego, co my lubimy i nie głodzić dzieci, często gotujemy sobie swoje ulubione dania na kolację, kiedy dzieciarnia już śpi, albo trochę przerabiamy dania wyjściowe, żeby były dla nich jadalne.


Ten właśnie zabieg zastosowałam dzisiaj. Zamiast robić im quesadillas, których i tak by nie zjedli, dogotowałam ziemniaki, sos i dostali mięso z wolnowaru z ziemniakami, sosem i ogórkiem. Jedli aż im się uszy trzęsły, a mój najstarszy niejadek nawet poprosił o dokładkę. Sukces!

Ocena:

Danie na pewno zadowoli mięsożerców i jest idealne na zimne, mroźne dni.  My dodatkowo jedliśmy je z domowym guacamole i gęstą śmietaną. 

Składniki (przepis na 4 osoby):

ok. 1 kg łopatki wieprzowej


0,5 litra coca-cola/pepsi/dr pepper (do wyboru)

2 czerwone cebule

1 opakowanie tortilli (4 duże albo 6 małych)

3-4 ogórki korniszone

butelka (250 ml) sosu barbecue

ulubiony żółty ser (tyle, ile lubicie)

Przygotowanie:

Łopatkę włóż do wolnowara zalej napojem, dodaj pokrojoną cebulę.



Ustaw wolnowar na poziom High i gotuj od 6 do 8h.

Gdy mięso będzie już gotowe, wyciągnij je z wolnowaru, wylej cały powstały sos i włóż je ponownie.



Weź dwa widelce i rozdziel mięso na małe kawałki (jeszcze mniejsze niż na zdjęciu poniżej), następnie dodaj ok. połowy butelki sosu barbecue i wymieszaj. Jeżeli wolisz bardziej wyrazisty smak możesz dodać więcej.

Możesz od razu podawać albo ustaw poziom utrzymywania temperatury i mięso może w nim sobie leżakować jeszcze nawet do 3-4 godziny.



Pokrój pozostałą cebulę i korniszone w małą kostkę, ser zetrzyj na tarce.

Na placki tortilli wykładaj nadzienie (mieso, cebulę, ogórki, ser) i składaj na pół albo też rozkładaj nadzienie na jednym placku i przykryj drugim.
Z doświadczenia wiem, że łatwiej przewracać złożone na pół, ale jeśli macie małe placki, to sensowniej przykrywać jeden drugim.

Podgrzej w piekarniku / zgrzewarce / na patelni. 

W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę. Pieczemy przez około 3 - 4 minut do roztopienia się sera. 
W przypadku patelni po kilku minutach przewracamy na drugą stronę.
Kroimy na kawałki i podajemy z ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz