poniedziałek, 11 stycznia 2016

Rosół z Kaczki i Kurczaka z Wolnowaru



Dzisiaj rosół z kaczki i kurczaka. Szczerze, rosół to nie jest to moje ulubione danie, bo przy trójce dzieci i w sezonie jesienno - zimowym, kiedy wciąż na zmianę chorują, rosół gości na naszym stole dosyć (aż za) często.

No, ale posiadanie rodziny zobowiązuje, a żeby zachęcić dzieci do konsumpcji, często ich pytam, co chcieliby zjeść na obiad. Licząc na to, że jak sami wybiorą, to chętniej zjedzą.
W niedzielę wypadła kolej mojego średniaczka, a on prawie zawsze (tak w 99%) na to pytanie odpowiada "rosołek"... no więc, dobrze niech już mu będzie;)


Ocena:

Rosół, jak rosół. Udał się, był dobry, mięso bardzo fajnie się ugotowało, było miękkie i smaczne. Warzywa ugotowały się idealnie. Pomimo, że to rosół, to polecam:))

Składniki:

- 2 nogi kacze

- 2 nogi kurczaka (może być 1 noga i 1 skrzydełko)

- włoszczyzna, czyli 2 marchewki, 1 - 2 pietruszki, pół średniej cebuli, kawałek selera

- listek laurowy

- natka pietruszki

- sól/pieprz

- makaron (np. nitki)

Przygotowanie:

Do wolnowara wrzuć umyte mięso. 

Warzywa umyj i obierz dodaj do mięsa: pokrojoną w słupki marchewkę, cały kawałek selera i pietruszkę.
Ja dodaję też gałązkę natki pietruszki, kilka kulek pieprzu i listek laurowy do smaku.

Połówkę cebuli opal nad ogniem (np. palnikiem kuchenki) i jak zbrązowieje dodaj do pozostałych składników.

Zalej wodą, tak żeby mięso i warzywa było przykryte.



Gotój na Low 7-8 godzin, na High ok. 4-5 godzin

Na koniec wyjmij mięso i dopraw solą/pieprzem.

W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Gotowy rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, a no koniec posyp pokrojoną natką pietruszki.

Uwaga:
Z wolnowara woda nie odparowuje, dlatego taka ilość, jaką zalejesz mięso i warzywa pozostanie do końca gotowania.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. toż to jeden kij. każdy sobie da ile mu pasuje. jak ktoś lubi to może dać i 4 i inne przyprawy itd. to nie apteka XP

      Usuń