Lubicie karkówkę? Ja bardzo, ale tylko pod warunkiem, że mięso jest mięciutkie, rozpływające się w ustach...no i bardzo lubię dania jednogarnkowe, z dwóch powodów: po pierwsze, bo wszystko gotuje się w jednym garnku (wiadomo:)), no i to przenikanie się smaków wszystkich składników... mniam!
Po kilkunastu wypróbowanych już przepisach w wolnowarze stwierdzam, że to jest fenomenalny wynalazek! :)) Oczywiście, nie zastąpi klasycznego gotowania w 100%, ale zdecydowanie ułatwia życie.
Ocena:
Karkówka wyszła miękka i smaczna. Ziemniaki i marchewka ugotowały się tak, jak trzeba były miękkie, ale nie rozgotowane - fajnie przeszły smakiem mięsnego sosu. Poza tym, danie jest naprawdę dobre, proste i zrobione z łatwo dostępnych, niedrogich składników. Czego chcieć więcej?:)
Składniki (4 osoby):
0,6 kg karkówki pokrojonej na kotlety
6 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 średnia cebula
1,5 szklanki bulionu warzywnego albo wołowego
3 kulki ziela angielskiego
Marynata:
3 łyżki musztardy
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki majeranku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty, gotową mieszanką wysmaruj kawałki mięsa z obu stron.
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki albo ósemki, a marchewkę w dosyć grube talarki. Przełóż warzywa na spód wolnowara.
Dodaj mięso, ziele angielskie, posyp pokrojoną cebulą i zalej bulionem. Lekko przemieszaj.
Gotuj na:
High 5 h
albo
Low 8-9 h
A tak wygląda gotowe danie:
Uwagi:
Mięso najlepiej zamarynować i wstawić na noc do lodówki, a rano tylko wrzucić do garnka. Będzie bardziej aromatyczne :)
Piszesz: "Gotuj na:High 5 h; Low 8-9 h". Pytanie są 2 możliwości: 1)Kolejno, czyli razem 5+8 = 13h? 2)Czy wybieram: albo High albo Low?
OdpowiedzUsuńalbo
UsuńWyszło pięknie. Wizyta rodziny i kolejny gar. Polecam
OdpowiedzUsuń