czwartek, 25 lutego 2016

Wolnowarowa Karkówka z Marchewką i Ziemniakami


Lubicie karkówkę? Ja bardzo, ale tylko pod warunkiem, że mięso jest mięciutkie, rozpływające się w ustach...no i bardzo lubię dania jednogarnkowe, z dwóch powodów: po pierwsze, bo wszystko gotuje się w jednym garnku (wiadomo:)), no i to przenikanie się smaków wszystkich składników... mniam!
Po kilkunastu wypróbowanych już przepisach w wolnowarze stwierdzam, że to jest fenomenalny wynalazek! :)) Oczywiście, nie zastąpi klasycznego gotowania w 100%, ale zdecydowanie ułatwia życie.

Ocena:

Karkówka wyszła miękka i smaczna. Ziemniaki i marchewka ugotowały się tak, jak trzeba były miękkie, ale nie rozgotowane - fajnie przeszły smakiem mięsnego sosu. Poza tym, danie jest naprawdę dobre, proste i zrobione z łatwo dostępnych, niedrogich składników. Czego chcieć więcej?:)

Składniki (4 osoby):

0,6 kg karkówki pokrojonej na kotlety

6 średnich ziemniaków

2 marchewki

1 średnia cebula

1,5 szklanki bulionu warzywnego albo wołowego

3 kulki ziela angielskiego

Marynata:

3 łyżki musztardy

0,5 łyżeczki tymianku

0,5 łyżeczki majeranku

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty, gotową mieszanką wysmaruj kawałki mięsa z obu stron.

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki albo ósemki, a marchewkę w dosyć grube talarki. Przełóż warzywa na spód wolnowara. 

Dodaj mięso, ziele angielskie, posyp pokrojoną cebulą i zalej bulionem.  Lekko przemieszaj.

Gotuj na:

High 5 h
albo
Low 8-9 h

A tak wygląda gotowe danie:





Uwagi:

Mięso najlepiej zamarynować i wstawić na noc do lodówki, a rano tylko wrzucić do garnka. Będzie bardziej aromatyczne :)


3 komentarze:

  1. Piszesz: "Gotuj na:High 5 h; Low 8-9 h". Pytanie są 2 możliwości: 1)Kolejno, czyli razem 5+8 = 13h? 2)Czy wybieram: albo High albo Low?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło pięknie. Wizyta rodziny i kolejny gar. Polecam

    OdpowiedzUsuń