sobota, 16 stycznia 2016

Wolnowarowy Pyszny Dip do Chipsów Tortilla





Sobota wieczór to u mnie w domu szczególny czas.... Lubię ustanawiać takie małe rodzinne rytuały, bo jest to coś, na co się czeka i wspomina:) 
My mamy takich kilka, np. zawsze w tłusty czwartek robimy wszyscy wspólnie oponki, przed świętami w grudniu pieczemy pierniki przekładane dżemem z czarnych porzeczek z polewą czekoladową, którą dzieci mogą posypywać, jaką tylko zechcą posypką... 

Jednak sobota wieczór to czas tylko dla mnie i M. Mamy od jakiegoś czasu taką małą tradycję robienia sobie ulubionych potraw na kolację. Razem przygotowujemy, gotujemy, konsumujemy...taki nasz wspólny czas:)


Zazwyczaj jest to jakaś pizza, albo coś z kuchni meksykańskiej, a dzisiejsze danie to  mięsny dip, a żeby być bardziej dokładną mięsno - pomidorowo - śmietanowy dip do chipsów tortilla albo jako farsz do tacos.

Ocena:

Ogłaszam numer 1 mojego dotychczasowego gotowania w wolnowarze. Fakt, że przepis wymaga połączenia klasycznego gotowania z tym w slowcookerze, ale efekt jest fenomenalny:) 
Danie szybko się robi, jest proste i tanie.

Składniki:

0,5 kg szynki wieprzowej

puszka pomidorów krojonych, bez skórki

puszka czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

3 łyżki gęstej śmietany (18%)

30-40 dag żółtego sera

3 łyżeczki mieszanki przypraw do dań meksykańskich

duże opakowanie chipsów tortilla

Przygotowanie:

Mięso umyj, zmiel. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Po podsmażeniu przełóż do wolnowara, dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę, pomidory,śmietanę ,starty żółty ser i zioła.

Wszystko wymieszaj.


Duś w garnku ok. 1 godz. na High.

Gotowy dip wygląda tak:)



Propozycja podania:

Przygotuj guacamole, przepis znajdziesz tutaj.

Rozgrzej piekarnik, wyłóż chipsy na blaszkę, podgrzej chwilę, tak żeby były ciepłe.

Wyłóż chipsy na talerz. Na wierzch wyłóż gotowy dip mięsny, na dip guacamole, a na koniec śmietanę.

Jedz wyciągając chipsy ze spodu i nakładając na nie po trochę wszystkich składników.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz