sobota, 9 stycznia 2016

Wolnowarowe Ciasto z Wiśniami


Ciasto z wolnowaru? hmmm dlaczego nie?;) 
To nie jest jednak typowe ciasto, a coś na wzór owoców pod kruszonką. 
Po angielsku nazywają je "dump cake", czyli w wolnym tłumaczeniu ciasto wrzutka hehe 
Całą ideą tego deseru jest jego prostota, wrzucasz wszystko do wolnowaru, czekasz.... i samo się robi. Proste, prawda?:)


Ocena:

Ciasto wyszło bardzo dobre, ale dla mnie za słodkie, ale pewnie dlatego, że dałam konfiturę z wiśni i ona sama w sobie już była słodka. Podejrzewam, że wersja ze świeżych wiśni byłaby mniej słodka, bardziej kwaskowata...taka jak lubię.
Ogólnie, super pomysł na łatwy deser np. po obiedzie. 
Wstawiasz podczas gotowania obiadu (pod warunkiem, że obiad nie ma być ugotowany w wolnowarze), a po zjedzeniu głównego dania, serwujesz jeszcze ciepłe gościom z dodatkiem lodów waniliowych albo bitej śmietany.
Na pewno wypróbuję jeszcze inne przepisy na dump cake:)


Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka masła

1/3 szklanki cukru

2 słoiczki (każdy po 240 gram) konfitury z wiśni

1 kostka masła

Przygotowanie:

Do osobnego naczynia, przesiej mąkę dodaj proszek do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło.

Wymieszaj, tak żeby powstały takie dosyć duże grudki.

Wysmaruj wolnowar cienką warstwą masła.

Konfiturę przełóż na dno wolnowara, a na wierzch wysyp pozostałe składniki.


Piecz przez 2-3 godziny na High aż  górna warstwa się przyrumieni (w większości przepisów było napisane 2 godziny, ale moje ciasto zarumieniło się po ok. 3 godzinach).

Podawaj jeszcze ciepłe z lodami albo bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz