poniedziałek, 16 stycznia 2017

Wolnowarowe Zrazy Wieprzowe


Dzisiaj smak dzieciństwa. Danie wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, więc próbujcie i smakujcie:)


Ocena:

Zrazy wyszły bardzo dobre, mięso było delikatne i soczyste. Polecam:)

Składniki (4-5 osób):

1/2 kg wieprzowiny (schabu/szynki pokrojonej na kotlety ok. 2 cm szerokości)

2 ogórki kwaszone

kilka plasterków boczku parzonego

musztarda

sól

pieprz

tymianek

2  łyżki mąki

Przygotowanie:

Kotlety rozbij tłuczkiem na dosyć cienkie kawałki.

Boczek pokrój na plasterki, a ogórki na słupki.

Każdy kotlet posól, popieprz, wysmaruj z jednej strony musztardą i posyp tymiankiem.

Na środku kotleta wzdłuż jego dłuższego boku układaj boczek i kawałek ogórka.



Zawiń - dłuższe boki do środka, zroluj i wbij wykałaczki na wylot, żeby zraz się nie rozwinął.





Na rozgrzanej patelni podsmaż zrazy, tak żeby się zarumieniły - im bardziej podsmażysz, tym ciemniejszy wyjdzie sos.



Po podsmażeniu zalej wodą i przełóż zrazy do wolnowara oraz ostrożnie przelej sos. Jeśli wody będzie za mało, to dolej więcej. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe.


Sos może, ale nie musi całkowicie przykrywać mięsa (ważne żeby zakrywał tak w 3/4).

Gotuj na:

HIGH 2 - 4 godz.

ALBO

LOW ok. 6 - 8 godz.

Na ok 30 min. przed podaniem: 

Ostrożnie wyciągnij z garnka zrazy.

Rozmieszaj 2 łyżki mąki z ok 1/2 szklanki wody. Wlej do sosu, dobrze wymieszaj.
Dopraw sos według upodobań - sól, pieprz, tymianek - co lubisz.
Zakryj garnek i gotuj sos na HIGH od czasu do czasu mieszając.
Jak sos zgęstnieje włóż do garnka zrazy i przemieszaj wszystko delikatnie.


Podawaj z ulubionymi dodatkami:)



Uwaga:

Patent mojej mamy na sos pozbawiony grudek: po zagęszczeniu, wyciągnij liście laurowe, ziele angielskie i ostrożnie go zblenduj. Sos będzie gładki i pyszny:)

7 komentarzy:

  1. Ja w podobny sposob robie pulpety. Mieso wieprzowe mielone mieszam z jajkiem, bulka tarta i przyprawami typu sol, pieprz, natka pietruszki itp. Po wyrobieniu miesa robie okragle pulpety, klade na bok. Na rozgrzanej patelni podsmazam cebule z czosnkiem dorzucam pulpety i zarumieniam z dwoch stron.
    Do wolnowara wlewam rzopuszczona kostke rosolowa albo reszte z rosolu z poprzedniego dnia ewentualnie go rozrzedzam. Wlaczam na high 4h wolnowar, zarumienione pulpety z cebulka z patelni daje do wolnowaru i czekam :) sos zageszczam jak w Twoim przepisie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. proste a doskonałe teraz jak robie w moim wolnowarze wszytko nabiera nowego smaku, ja mam Crock-Pot DuraCerami

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam z tego przepisu i wyszło wspaniale! Użyłam schabu.

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie rolady. Gdzie słonina, cebula, kiełbasa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie tam gdzie mieszka Hans. W moim rejonie Polski tak wyglądają roladki schabowe w inny pewnie inaczej. dziecinny komentarz.

      Usuń