Dzisiaj smak dzieciństwa. Danie wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, więc próbujcie i smakujcie:)
Ocena:
Zrazy wyszły bardzo dobre, mięso było delikatne i soczyste. Polecam:)
Składniki (4-5 osób):
1/2 kg wieprzowiny (schabu/szynki pokrojonej na kotlety ok. 2 cm szerokości)
2 ogórki kwaszone
kilka plasterków boczku parzonego
musztarda
sól
pieprz
tymianek
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Kotlety rozbij tłuczkiem na dosyć cienkie kawałki.
Boczek pokrój na plasterki, a ogórki na słupki.
Każdy kotlet posól, popieprz, wysmaruj z jednej strony musztardą i posyp tymiankiem.
Na środku kotleta wzdłuż jego dłuższego boku układaj boczek i kawałek ogórka.
Zawiń - dłuższe boki do środka, zroluj i wbij wykałaczki na wylot, żeby zraz się nie rozwinął.
Na rozgrzanej patelni podsmaż zrazy, tak żeby się zarumieniły - im bardziej podsmażysz, tym ciemniejszy wyjdzie sos.
Po podsmażeniu zalej wodą i przełóż zrazy do wolnowara oraz ostrożnie przelej sos. Jeśli wody będzie za mało, to dolej więcej. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe.
Sos może, ale nie musi całkowicie przykrywać mięsa (ważne żeby zakrywał tak w 3/4).
Gotuj na:
HIGH 2 - 4 godz.
ALBO
LOW ok. 6 - 8 godz.
Na ok 30 min. przed podaniem:
Ostrożnie wyciągnij z garnka zrazy.
Rozmieszaj 2 łyżki mąki z ok 1/2 szklanki wody. Wlej do sosu, dobrze wymieszaj.
Dopraw sos według upodobań - sól, pieprz, tymianek - co lubisz.
Zakryj garnek i gotuj sos na HIGH od czasu do czasu mieszając.
Jak sos zgęstnieje włóż do garnka zrazy i przemieszaj wszystko delikatnie.
Podawaj z ulubionymi dodatkami:)
Uwaga:
Patent mojej mamy na sos pozbawiony grudek: po zagęszczeniu, wyciągnij liście laurowe, ziele angielskie i ostrożnie go zblenduj. Sos będzie gładki i pyszny:)
Ja w podobny sposob robie pulpety. Mieso wieprzowe mielone mieszam z jajkiem, bulka tarta i przyprawami typu sol, pieprz, natka pietruszki itp. Po wyrobieniu miesa robie okragle pulpety, klade na bok. Na rozgrzanej patelni podsmazam cebule z czosnkiem dorzucam pulpety i zarumieniam z dwoch stron.
OdpowiedzUsuńDo wolnowara wlewam rzopuszczona kostke rosolowa albo reszte z rosolu z poprzedniego dnia ewentualnie go rozrzedzam. Wlaczam na high 4h wolnowar, zarumienione pulpety z cebulka z patelni daje do wolnowaru i czekam :) sos zageszczam jak w Twoim przepisie. Polecam!
proste a doskonałe teraz jak robie w moim wolnowarze wszytko nabiera nowego smaku, ja mam Crock-Pot DuraCerami
OdpowiedzUsuńSłaba reklama
UsuńSłaby to jest twój komentarz
UsuńRobiłam z tego przepisu i wyszło wspaniale! Użyłam schabu.
OdpowiedzUsuńTo nie rolady. Gdzie słonina, cebula, kiełbasa?
OdpowiedzUsuńpewnie tam gdzie mieszka Hans. W moim rejonie Polski tak wyglądają roladki schabowe w inny pewnie inaczej. dziecinny komentarz.
Usuń