W takie dni, jak dzisiaj jedyne o czym marzę, to zaszyć się w domu na kanapie opatulona ciepłym kocykiem, bo sama myśl wyjścia na dwór przyprawia mnie o zimne dreszcze. W właśnie w takie dni, miska rozgrzewającej zupy działa na mnie jak balsam i pomaga jakoś przetrwać zimę.
Ocena:
Zupa wyszła pyszna, świetnie sprawdzi się jako przystawka w chłodny, zimowy dzień. Co może być lepszego od połączenia pomidorów z aromatyczną bazylią i parmezanem? Bardzo nam smakowała i zdecydowanie polecam:)
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych
1 (200 ml) śmietanka 30%
3 szklanki bulionu warzywnego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki bazylii (suszonej albo świeżej)
1 łyżka soli
pieprz
1/2 szklanki parmezanu
Przygotowanie:
Pomidory, bulion, śmietankę wlej do wolnowara.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę (możesz użyć rozdrabniacza, co zaoszczędzi czasu i łez;)) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek).
Dodaj bazylię oraz sól i pieprz. Zamieszaj.
Gotuj na:
LOW 4-5 godz.
albo
HIGH ok 2 godz.
Na około 30-40 minut przed podaniem:
Zblenduj zawartość wolnowaru. Dodaj 3/4 sera i gotuj jeszcze na High 30-40 minut aż ser się rozpuści.
Podawaj ze świeżą bazylią (jeśli używałaś/eś), posypane serem.
Witaj. W swoich przepisach często używasz bulionu (warzywnego, wołowego, drobiowego). Czy sama je wcześniej przygotowujesz, czy też korzystasz z jakiś gotowych?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Emilia
o tym nie pomyślałem fajne!, tez macie wolnowar Crock pot? ja uwielbiam w nim gotowac
OdpowiedzUsuńMam wolnowar crock pot i robiłam tę zupę już dwa razy - za każdym razem tak samo pyszna!
OdpowiedzUsuń