niedziela, 6 listopada 2016

Wolnowarowy Kurczak Teriyaki



Kurczak teriyaki to jedno z ulubionych dań M. Jeśli ma do wyboru cokolwiek innego, a kurczaka teriyaki to wybierze kurczaka teriyaki (no chyba, że to bigos, bo bigos wygrywa zawsze, z każdym daniem, o każdej porze dnia i nocy:)).



W sieci można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów, ja wybrałam taki, ponieważ wydawał mi się prosty i co najważniejsze wszystkie potrzebne składniki miałam już w domu.

Ocena:

M. był bardzo zadowolony z efektu końcowego;) jedynie stwierdził, że mógłby być bardziej pikantny  :)
Ogólnie sam kurczak cudownie przeszedł smakami i wyszedł bardzo soczysty.
Jest to idealne danie na chłodne dni - rozgrzewające i aromatyczne. Naprawdę pycha!

Składniki (2- 3 osoby):

2 piersi kurczaka

Sos:

1/3 szklanki sosu sojowego

1/3 szklanki cukru

1/4 szklanki octu jabłkowego winnego

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

1 ząbek czosnku

pieprz

Do zagęszczenia:

2 łyżki wody

2 łyżki mąki kukurydzianej (pszennej)

Do podania:

2 torebki ryżu

ziarenka sezamu




Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przełóż do wolnowara.

W miseczce dobrze wymieszaj składniki na sos i polej nim kurczaka.



Gotuj ok. 8 h na LOW.

Na 30 min. przed podaniem:

Wyciągnij kurczaka i porozrywaj na kawałki.



Wymieszaj wodę i mąkę kukurydzianą, dodaj do sosu w wolnowarze i dobrze wymieszaj.

Gotuj na HIGH ok. 30 min. tak, żeby sos zgęstniał. 

Następnie przełóż kurczaka do sosu i dobrze wymieszaj.

Podawaj z ryżem posypane ziarnkami sezamu.

Uwagi:

Dodaj nieco chilli, żeby podkręcić smak:)

Jeśli lubisz dania orientalne z kurczakiem, sprawdź mój przepis na Kurczka pomarańczowego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz