Ocena:
Polędwiczka wyszła idealnie - soczysta i świetnie przeszła smakiem, Polecam!
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
tymianek/sól/pieprz
2 liście laurowe, ziele angielskie
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Polędwice natrzyj solą, tymiankiem, pieprzem.
Na rozgrzany olej włóż mięso i zrumień z obu stron.
Przełóż do wolnowara.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Następnie wlej na szklankę wody. wymieszaj i zalej tym sosem polędwicę.
Gotuj na:
High 3-4 h albo
Low ok. 7 h
na 20 min przed podaniem:
Wyjmij polędwicę z garnka.
Zmieszaj dwie łyżki mąki z odrobiną wody, dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, gotuj w wolnowarze ok. 20 minut.
Polędwice możesz podzielić na mniejsze kawałki i dodać na koniec do sosu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami (my jedliśmy z ryżem, ugotowanym jeszcze przed wyjściem, żeby było szybciej;))
Uwagi:
Po wyjęciu polędwiczki z garnka, sos możesz zmiksować blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji (tylko pamiętaj o wyciągnięciu liści laurowych i ziela angielskiego wcześniej).
Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPoledwiczka nie musi byc całkiem przykryta płynem?
OdpowiedzUsuńNie nie musi. ale może- płyn z wolnowara nie odparowuje i w ten sposób też się ugotuje- to jest jedna z zalet wolnowaru.
Usuń