niedziela, 13 listopada 2016

Wolnowarowa Polędwiczka Wieprzowa


W niedzielę przed południem postanowiliśmy wybrać się całą rodziną na basen i wiadomo jak to po basenie wszyscy zmęczeni i dzieci głodne. Stąd zrodził się pomysł na polędwicę wieprzową, wystarczyła chwila przygotowań przed wyjściem i po powrocie mieliśmy właściwie gotowe danie:)

Ocena:

Polędwiczka wyszła idealnie - soczysta i świetnie przeszła smakiem, Polecam!

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

tymianek/sól/pieprz

2 liście laurowe, ziele angielskie

2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Polędwice natrzyj solą, tymiankiem, pieprzem.

Na rozgrzany olej włóż mięso i zrumień z obu stron.

Przełóż do wolnowara.

Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Następnie wlej na szklankę wody. wymieszaj i zalej tym sosem polędwicę.



Gotuj na: 

High 3-4 h albo
Low ok. 7 h



na 20 min przed podaniem:

Wyjmij polędwicę z garnka. 


Zmieszaj dwie łyżki mąki z odrobiną wody, dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, gotuj w wolnowarze ok. 20 minut.

Polędwice możesz podzielić na mniejsze kawałki i dodać na koniec do sosu.



Podawaj z ulubionymi dodatkami (my jedliśmy z ryżem, ugotowanym jeszcze przed wyjściem, żeby było szybciej;))




Uwagi:

Po wyjęciu polędwiczki z garnka, sos możesz zmiksować blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji (tylko pamiętaj o wyciągnięciu liści laurowych i ziela angielskiego wcześniej).

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poledwiczka nie musi byc całkiem przykryta płynem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie musi. ale może- płyn z wolnowara nie odparowuje i w ten sposób też się ugotuje- to jest jedna z zalet wolnowaru.

      Usuń