Owsianka to nasze ulubione śniadanie jesienno-zimowe, rozgrzewające i pożywne, a w dodatku w wolnowarze robi się samo. Nastawiasz przed spaniem, a rano budzi Cię zapach cynamonu i dyni....mmmm mniam
Jakiś czas temu zamroziłam trochę puree z dyni i zastanawiałam się, jak go wykorzystać, a ponieważ nie wystarczyłoby na zupę, czy jakieś inne główne danie, postawiłam na owsiankę....i to był strzał w 10! :)
Ocena:
Owsianka wyszła pyszna, aromatyczna. Wszyscy stwierdzili, że smakuje jak ciasto, tak więc polecam:)
Składniki (4-5 osób):
2 szklanki płatków owsianych górskich
4 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni (przepis na pure znajdziesz na dole strony)
1/3 szklanki syropu klonowego
2 łyżki cukru (opcjonalnie)*
1 łyżka masła
1 łyżka cynamonu
Orzechy, pestki do posypania gotowej owsianki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do wolnowara, zamieszaj.
Podawaj polane syropem klonowym i posypane orzechami/pestkami, które lubisz:)
Smacznego!
Uwagi:
*możesz nie dodawać cukru, tylko dosłodzić sobie syropem klonowym przed podaniem.
Przepis na inną wolnowarową owsiankę, znajdziesz tu.
Puree z dyni:
Przekrój dynię na dwie części oczyść z pestek i podziel na mniejsze kawałki.
Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 180C przez ok 40 min. (tak długo aż będzie miękka).
Użyj tyle, ile potrzeba, a resztę zamroź w mniejszych porcjach (np. po 2 szklanki) na przyszłość.
Gotowe:)
Owsianki są smaczne, zdrowe i pożywne. Fajnie, że można stworzyć z nich przepyszne dania, które mają w sobie wiele smacznych i zdrowych dodatków. Taka owsianka dyniowa z pewnością będzie idealna na śniadanie lub podwieczorek. :)
OdpowiedzUsuń