środa, 9 listopada 2016

Wolnowarowa Owsianka Dyniowa



Owsianka to nasze ulubione śniadanie jesienno-zimowe, rozgrzewające i pożywne, a w dodatku w wolnowarze robi się samo. Nastawiasz przed spaniem, a rano budzi Cię zapach cynamonu i dyni....mmmm mniam

Jakiś czas temu zamroziłam trochę puree z dyni i zastanawiałam się, jak go wykorzystać, a ponieważ nie wystarczyłoby na zupę, czy jakieś inne główne danie, postawiłam na owsiankę....i to był strzał w 10! :)

Ocena:

Owsianka wyszła pyszna, aromatyczna. Wszyscy stwierdzili, że smakuje jak ciasto, tak więc polecam:)


Składniki (4-5 osób):

2 szklanki płatków owsianych górskich

4 szklanki mleka

1 szklanka puree z dyni (przepis na pure znajdziesz na dole strony)

1/3 szklanki syropu klonowego

2 łyżki cukru (opcjonalnie)*

1 łyżka masła

1 łyżka cynamonu

Orzechy, pestki do posypania gotowej owsianki


Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do wolnowara, zamieszaj.



Gotuj na LOW 7-8 godzin.


Podawaj polane syropem klonowym i posypane orzechami/pestkami, które lubisz:)

Smacznego!

Uwagi:

*możesz nie dodawać cukru, tylko dosłodzić sobie syropem klonowym przed podaniem.

Przepis na inną wolnowarową owsiankę, znajdziesz tu.

Puree z dyni:

Przekrój dynię na dwie części oczyść z pestek i podziel na mniejsze kawałki.

Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temp. 180C przez ok 40 min. (tak długo aż będzie miękka).



 Wystudź, wydrąż miąższ i zblenduj na gładką masę.




Użyj tyle, ile potrzeba, a resztę zamroź w mniejszych porcjach (np. po 2 szklanki) na przyszłość.

Gotowe:)


1 komentarz:

  1. Owsianki są smaczne, zdrowe i pożywne. Fajnie, że można stworzyć z nich przepyszne dania, które mają w sobie wiele smacznych i zdrowych dodatków. Taka owsianka dyniowa z pewnością będzie idealna na śniadanie lub podwieczorek. :)

    OdpowiedzUsuń