wtorek, 23 lutego 2016

Łatwy Kurczak Pomarańczowy z Wolnowaru




Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań, po raz pierwszy ugotowane przeze mnie w wersji super prostej, z małą ilością składników i po raz pierwszy w wolnowarze... i sukces!!!:) 

Ocena:

Danie wyszło, dokładnie takie, jak lubię. Lekko chrupiący kurczak słodko-kwaśny, delikatnie ostry. Mniam:) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to na pewno się nie zawiedziecie:)))


Składniki (na 4 porcje):

2 większe piersi z kurczaka

słoiczek sosu barbecue (ok 250 g.)

słoiczek dżemu pomarańczowego - może być z imbirem (250-280 g.)

sok wyciśnięty z połówki pomarańczy

2 łyżki sosu sojowego

1/3 szklanki mąki

ziarna sezamu (do posypania)

olej do smażenia

2 torebki ryżu

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój w większą kostkę. 

Do foliowej torebki wsyp mąkę, dodaj kurczaka i lekko potrząśnij tak, żeby cały oblepił się mąką.

W wyższej patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka (oleju powinno być tyle, żeby kurczak był w ok 3/4 w nim  zanurzony). W zależności, czy wolisz mięso w wersji bardziej miękkiej czy chrupiącej, podsmaż je delikatnie, albo do uzyskania złotego koloru (ja osobiście wolę lekko chrupiące).


Gotowego kurczaka przełóż do wolnowaru.


W miseczce wymieszaj sos barbecue, dżem, sok z połówki pomarańczy i olej sojowy, następnie dodaj do kurczaka i delikatnie wymieszaj.


Gotuj na:
Low 3,5 - 4 godziny
albo
High ok 2 godzin

Ziarna sezamu delikatnie podpraż na suchej patelni i posyp nimi danie już na talerzu. W międzyczasie ugotuj ryż.


Podawaj z ryżem.

Uwagi:

Chcesz lekko pikantną wersję dodaj np. 1 zmiażdżoną ususzoną papryczkę chilli.







2 komentarze:

  1. Zaczynam rozumieć. Jestem bardzo początkujący. Poprzednio komentowałem karkówkę. Domyślam się teraz, że: " Gotuj na: (Low?, High?)", oznacza wybór: jednej lub drugiej możliwości. Teraz mam pytanie: jakie będą konsekwencje, każdego z tych 2 wyborów. Chcę kupić wolnowar, i chcę go poznać przed kupnem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to są dwie opcje. Możesz wybrać albo gotowanie na high albo low. One różnią się po prostu czasem gotowania, ale efekt będzie ten sam (chodzi o to, ze na przykład wychodzisz do pracy i nie będzie Ciebie 9 godzin, to lepiej ustawić Low, a jak zależy Ci na szybszym gotowaniu wstawiasz na HIGH):) Każdy wolnowar ma funkcję High i Low.

    OdpowiedzUsuń