czwartek, 31 marca 2016

Wolnowarowa Wołowina z Brokułami



Ulubione danie mojego M. dzisiaj w wersji wolnowarowej. Trudno określić pochodzenie, podobno chińskie, ale nasze znajome Chinki nigdy o nim nie słyszały;) Mój M. zakochał się w nim podczas naszego pobytu w USA, gdzie można je było dostać w każdym chińskim all-you-can-eat buffet. Dlatego dla nas to danie chińskie i niech tak zostanie;)


Ocena:

Smakowało podobnie jak w amerykańskim chińskim buffecie - co jest zaletą (przynajmniej dla M:)). Ze względu na dużą ilość użytego sosu sojowego, danie poleciłabym osobom, które lubią ten lekko słonawy, charakterystyczny smak. Generalnie, zjadłam ze smakiem i chętnie zjadłabym ponownie. M. zjadł 2 dokładki, więc można je uznać za sukces:)

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu,łopatki) 

1 brokuł (podzielony na różyczki)

1/2 szklanki sosu sojowego (najlepiej jasnego)

1 szklanka wody

1 szklanka bulionu wołowego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki cukru

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

2 łyżki mąki pszennej

ryż (jako dodatek)

zblanszowane ziarna sezamu (opcja do posypania gotowego dania)

Przygotowanie:

Mięso pokrój na ok. 1 cm paski. Przełóż do wolnowara.

W misce wymieszaj: sos sojowy, bulion, wodę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej sezamowy.

Powstały sos wlej do mięsa. Dodaj przekrojoną na 2 kawałki cebulę. Zamieszaj.



Gotuj na LOW ok. 4 godzin.

Na ok. 20 minut przed podaniem:

Przestaw garnek na HIGH

- dodaj brokuły (jeśli chcesz, żeby miały ładny intensywny kolor, ugotuj je na parze tak, aby pozostały lekko twarde)

- wybierz szklankę sosu z wolnowara (wystudź odrobinę), dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej do mięsa i dobrze wszystko zamieszaj.



Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu.



Uwaga:

Sos nie ma być bardzo gęsty, powinien pozostać raczej wodnisty.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz