poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Wolnowarowa Pizza z Salami


Po makaronach, lazaniach i innych takich przyszedł czas na pizzę:) OK dzisiaj nie będę się zbytnio rozpisywać i przejdę od razu do sedna:))

Ocena:

Pyszna:) Nie sądziłam, że się uda no, ale zawsze lepiej zaskoczyć się pozytywnie:) Ciasto wyszło chrupiące (takie, jak lubię) - tego najbardziej się obawiałam, że wyjdzie takie chlebowe (miękkie), ale nic z tego, a smaki genialnie się przeniknęły.
Jeśli wolicie inne dodatki, zróbcie wersje z waszymi ulubionymi składnikami, na pewno się uda:)
Od razu zaznaczam, że użyłam gotowego ciasta, bo z moją szaloną trójką zrobienie czegokolwiek to mistrzostwo świata;) Jeśli jednak wolicie na domowym cieście, to oczywiście też można:)
W tym przepisie wypróbowałam też sposób na wyciągnięcie całej pizzy z garnka i faktycznie łatwo "wyszła" i wyglądała przesmakowicie (patent znajdziecie w przepisie). 


Składniki:

Sos pomidorowy:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/3 szklanki wody

Dodatki:

150 g  krojonego lub tartego sera mozzarella (albo zwykłego startego żółtego sera)

10 plasterków salami

100 g pieczarek


Rukola (opcja - do posypania gotowej pizzy)

1 ciasto do pizzy 


Przygotowanie:

Pieczarki oczyść pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju aż wyparuje z nich woda.

Dno garnka wysmaruj masłem. Następnie wyłóż dwoma paskami folii aluminiowej (jak na zdjęciu).



Gotowe ciasto złóż na pół i wyłóż na dnie garnka zawijając brzegi.



Przygotuj sos pomidorowy mieszając wszystkie składniki i rozprowadź na cieście. podziel składniki na pół i wyłóż połowę pieczarek, salami, mozzarelli, a następnie drugą taką samą warstwę.



Zapiekaj ok. 2 godz. na HIGH aż do zrumienienia się brzegów.


Przed podaniem posyp listkami rukoli.

Gotowe:))








1 komentarz:

  1. www.szybkapizza.pl – według mnie w Poznaniu nie ma lepszej pizzy!

    OdpowiedzUsuń