Ocena:
Pyszna:) Nie sądziłam, że się uda no, ale zawsze lepiej zaskoczyć się pozytywnie:) Ciasto wyszło chrupiące (takie, jak lubię) - tego najbardziej się obawiałam, że wyjdzie takie chlebowe (miękkie), ale nic z tego, a smaki genialnie się przeniknęły.
Jeśli wolicie inne dodatki, zróbcie wersje z waszymi ulubionymi składnikami, na pewno się uda:)
Od razu zaznaczam, że użyłam gotowego ciasta, bo z moją szaloną trójką zrobienie czegokolwiek to mistrzostwo świata;) Jeśli jednak wolicie na domowym cieście, to oczywiście też można:)
W tym przepisie wypróbowałam też sposób na wyciągnięcie całej pizzy z garnka i faktycznie łatwo "wyszła" i wyglądała przesmakowicie (patent znajdziecie w przepisie).
Składniki:
Sos pomidorowy:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 szklanki wody
Dodatki:
150 g krojonego lub tartego sera mozzarella (albo zwykłego startego żółtego sera)
10 plasterków salami
100 g pieczarek
Rukola (opcja - do posypania gotowej pizzy)
1 ciasto do pizzy
Przygotowanie:
Pieczarki oczyść pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju aż wyparuje z nich woda.
Dno garnka wysmaruj masłem. Następnie wyłóż dwoma paskami folii aluminiowej (jak na zdjęciu).
Gotowe ciasto złóż na pół i wyłóż na dnie garnka zawijając brzegi.
Przygotuj sos pomidorowy mieszając wszystkie składniki i rozprowadź na cieście. podziel składniki na pół i wyłóż połowę pieczarek, salami, mozzarelli, a następnie drugą taką samą warstwę.
Zapiekaj ok. 2 godz. na HIGH aż do zrumienienia się brzegów.
Przed podaniem posyp listkami rukoli.
Gotowe:))
www.szybkapizza.pl – według mnie w Poznaniu nie ma lepszej pizzy!
OdpowiedzUsuń