środa, 23 marca 2016

Wolnowarowy Dip Pomidorowo-Serowy



Uwielbiam kuchnię Tex Mex, o czym już nie raz pisałam. Dzisiaj przepis na prosty dip na ciepło na chłodne wieczory, a ponieważ w naszej strefie klimatycznej takich nie brakuje, to jeszcze nie raz zagości on na naszym stole;)
W sumie ten dip powstał z potrzeby chwili, miałam ochotę na chipsy tortilla z jakimś sosikiem, a niewiele w lodówce i brak chęci na wieczorną wizytę w sklepie...znacie to? 
Tak, więc wykorzystałam, to co znalazłam i tak oto powstał on ;)

Ocena:

No cóż, trudno siebie samą oceniać, ale dip wyszedł dobry, lekko ostrawy i spełnił swoją funkcję: zaspokajacza zachcianki i rozgrzewki.
Zachęcam Was też do eksperymentowania, dodajcie inne składniki: paprykę, cebulę, fasolę.... możliwości jest wiele i potrawa na pewno nadal będzie smaczna, a więc DO DZIEŁA!

Składniki:

1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego

150 g. sera mozzarella

300 g. dowolnego sera żółtego

2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

inne dodatki np. trochę kukurydzy, fasoli z puszki, czerwonej papryki, cebuli....

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do wolnowaru (pomidory możesz wcześniej trochę zgnieść widelcem) wymieszaj.

Gotuj na HIGH 1-2 godziny.

Podawaj z chipsami tortilla, najlepiej lekko podgrzanymi w piekarniku.

Uwagi:

Jeśli nie masz pod ręką sera mozzarella, dodaj zwykłego żółtego. Sekretem tego dipu jest jak największa ilość sera, ma on się trochę ciągnąć (nie jest to danie dietetyczne:)).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz