Uwielbiam kuchnię Tex Mex, o czym już nie raz pisałam. Dzisiaj przepis na prosty dip na ciepło na chłodne wieczory, a ponieważ w naszej strefie klimatycznej takich nie brakuje, to jeszcze nie raz zagości on na naszym stole;)
W sumie ten dip powstał z potrzeby chwili, miałam ochotę na chipsy tortilla z jakimś sosikiem, a niewiele w lodówce i brak chęci na wieczorną wizytę w sklepie...znacie to?
Tak, więc wykorzystałam, to co znalazłam i tak oto powstał on ;)
Ocena:
No cóż, trudno siebie samą oceniać, ale dip wyszedł dobry, lekko ostrawy i spełnił swoją funkcję: zaspokajacza zachcianki i rozgrzewki.
Zachęcam Was też do eksperymentowania, dodajcie inne składniki: paprykę, cebulę, fasolę.... możliwości jest wiele i potrawa na pewno nadal będzie smaczna, a więc DO DZIEŁA!
Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego
150 g. sera mozzarella
300 g. dowolnego sera żółtego
2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
inne dodatki np. trochę kukurydzy, fasoli z puszki, czerwonej papryki, cebuli....
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do wolnowaru (pomidory możesz wcześniej trochę zgnieść widelcem) wymieszaj.
Gotuj na HIGH 1-2 godziny.
Podawaj z chipsami tortilla, najlepiej lekko podgrzanymi w piekarniku.
Uwagi:
Jeśli nie masz pod ręką sera mozzarella, dodaj zwykłego żółtego. Sekretem tego dipu jest jak największa ilość sera, ma on się trochę ciągnąć (nie jest to danie dietetyczne:)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz