Dzisiaj nieziemsko dobre danie kuchni tex-mex:) Miałam pewne obawy, czy ta lazania wyjdzie i będzie jadalna, ale były one zupełnie niepotrzebne i od dzisiaj będzie ona z pewnością stałym punktem naszych weekendowych kolacji.
Ocena:
Lazania wyszła przepyszna! Delikatny smak serka ricotta i lekko ostrawy smak mięsa i sosu stworzyły kompozycję idealną. Co więcej, tortille pod wpływem gotowania zrobiły się miękkie, z łatwością można je było przeciąć widelcem no i bardzo dobre w smaku (sądziłam, że pozostaną takie lekko twardawe, ale wyszły super):)
Oboje z M. stwierdziliśmy, że fajnie mogłoby smakować z dodatkiem jalapeno, czerwonej papryki albo ogórków korniszonych pokrojonych w plasterki. Jeśli zdecydujecie się na któryś z tych dodatków, dajcie znać jak wyszło:))
Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie:)
Składniki (4 -5 osób):
Opakowanie tortilli pszennych (4 duże)
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej szynki wieprzowej)
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 puszki fasoli
250 g serka ricotta
ok. 300 g dowolnego sera żółtego
2-3 łyżeczki przyprawy kuchni meksykańskiej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Gęsta śmietana (opcja, jako dodatek)
Przygotowanie:
Mięso podsmaż na patelni, następnie dodaj pomidory, fasolę, kmin rzymski i przyprawę meksykańską. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.
Wolnowar wysmaruj masłem.
Dno garnka wyłóż tortillami i posmaruj je ok 1/3 serka ricotta.
Na serek wyłóż przygotowany wcześniej farsz, a następnie żółty ser i tortille. Powtórz warstwy.
Gotuj na:
HIGH ok. 1,5 godz.
albo
LOW ok 3 godz.
Uwagi:
Ilość warst będzie się różnić w zależności od wielkości wolnowara.
Zamiast dużych tortilli możecie użyć małych.
Proponuję podawać z gęstą śmietaną, posypane czarnymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz