niedziela, 13 marca 2016

Wolnowarowa Meksykańska Lazania


Dzisiaj nieziemsko dobre danie kuchni tex-mex:) Miałam pewne obawy, czy ta lazania wyjdzie i będzie jadalna, ale były one zupełnie niepotrzebne i od dzisiaj będzie ona z pewnością stałym punktem naszych weekendowych kolacji. 

Ocena:

Lazania wyszła przepyszna! Delikatny smak serka ricotta i lekko ostrawy smak mięsa i sosu stworzyły kompozycję idealną. Co więcej, tortille pod wpływem gotowania zrobiły się miękkie, z łatwością można je było przeciąć widelcem no i bardzo dobre w smaku (sądziłam, że pozostaną takie lekko twardawe, ale wyszły super):) 
Oboje z M. stwierdziliśmy, że fajnie mogłoby smakować z dodatkiem jalapeno, czerwonej papryki albo ogórków korniszonych pokrojonych w plasterki. Jeśli zdecydujecie się na któryś z tych dodatków, dajcie znać jak wyszło:))
Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie:)


Składniki (4 -5 osób):

Opakowanie tortilli pszennych (4 duże)

1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej szynki wieprzowej)

1 puszka pomidorów krojonych

1/2 puszki fasoli 

250 g serka ricotta

ok. 300 g dowolnego sera żółtego

2-3 łyżeczki przyprawy kuchni meksykańskiej 

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 

Gęsta śmietana (opcja, jako dodatek)

Przygotowanie:

Mięso podsmaż na patelni, następnie dodaj pomidory, fasolę, kmin rzymski i przyprawę meksykańską. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.

Wolnowar wysmaruj masłem. 

Dno garnka wyłóż tortillami i posmaruj je ok 1/3 serka ricotta. 


Na serek wyłóż przygotowany wcześniej farsz, a następnie żółty ser i  tortille. Powtórz warstwy.



Zakończ warstwą tortilli posmarowanymi serkiem ricotta i posypaną żółtym serem.



Gotuj na:
HIGH ok. 1,5 godz.
albo
LOW ok 3 godz.

Uwagi:

Ilość warst będzie się różnić w zależności od wielkości wolnowara.

Zamiast dużych tortilli możecie użyć małych.

Proponuję podawać z gęstą śmietaną, posypane czarnymi oliwkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz