poniedziałek, 1 lutego 2016

Makaron w sosie pomidorowo-szpinakowym z kurczakiem





Dzisiaj szpinak. Mój najstarszy uwielbia szpinak, tak wiem nie jest to typowe dla małych dzieci, szczególnie w typie niejadka, ale taka jest prawda. Za każdym razem, jak się go pytamy, co chciałby zjeść na obiad, to odpowiada szpinak:)
Najbardziej lubi makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta...nie mam nic przeciwko, kiedyś bardzo lubiłam to danie, ALE po kilku latach regularnego jego jedzenia, wszyscy, oprócz mojego małego wielbiciela szpinaku, mamy go dosyć!
Z tego powodu postanowiłam ugotować w sumie nawet podobne danie, ale w inny sposób i chyba przy tym na jakiś czas zostanę;)

Ocena:

Danie wyszło naprawdę pyszne. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrały. Wszyscy zjedli po dokładce, a to chyba najlepsza ocena:)) Tak, więc bardzo bardzo polecam. Na pewno będę jeszcze robić nie raz:)

Składniki (4-5 osób):

Opakowanie makaronu rurki albo lasagne (400 gram)

2 piersi z kurczaka

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

1 kartonik (500 gram) passaty (przecieru pomidorowego)

Opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (ok. 450 gram)

Słoiczek pesto alla siciliana (ok. 200 gram)

1 ser mozzarella

2 ząbki czosnku

Zioła: oregano, bazylia, tymianek

Sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyte piersi z kurczaka przełóż do wolnowaru, dodaj pomidory z puszki i passatę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz zioła. Wymieszaj.

Gotuj na HIGH ok. 4 godziny albo LOW 7/8 godzin.

W międzyczasie rozmróź szpinak i odsącz z wody oraz podgotuj makaron tak, żeby był delikatnie miękki.

Na ok. 40 minut przed podaniem:

1. Wyciągnij piersi z kurczaka i za pomocą dwóch widelców rozdrobnij mięso i włóż z powrotem do sosu.

2. Dodaj rozdrobniony ser, szpinak, pesto, makaron. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.


Gotuj jeszcze ok. 30 minut na HIGH.

Podawaj posypany serem mozzarella.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz