poniedziałek, 13 czerwca 2016

Wolnowarowe Gołąbki z Ryżem i Mięsem



W naszym domu wszyscy uwielbiają gołąbki. Jedni jedzą tylko sam farsz z sosem, inni bez sosu, a ja i M. w całości:) To jedno z tych dań pewniaków, bo wiadomo, że nikt nie będzie wybrzydzał i każdy zje. Choć trochę pracochłonne, od czasu do czasu uda mi się zmobilizować i je ugotować.
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam je w wolnowarze i muszę przyznać, że ma to tę niezaprzeczalną zaletę, że garnka nie trzeba wykładać liśćmi, pilnować i wiadomo, że się nie przypalą;)


Ocena:

Gołąbki wyszły przepyszne. Od razu zalałam sosem pomidorowym i już go nie zagęszczałam i chociaż obawiałam się, czy nie będzie za rzadki, to uważam, że to była dobra decyzja. Sos przeniknął gołąbki, a soki z gołąbków sos i pomimo, że faktycznie był dosyć rzadki, to był tak pyszny, że nikomu to nie przeszkadzało:)

Składniki:

1 główka kapusty

50-60 dkg mielonej wieprzowiny (może być łopatka, szynka)

100 g ryżu

1 litr bulionu (mięsno-jarzynowy, drobiowy)

200 g (słoik) przecieru pomidorowego

2-3 łyżeczki cukru

sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (ok. 1/4 łyżeczki), suszony tymianek (ok. 1/2 łyżeczki)

1 średnia cebula

Przygotowanie:

Głąb z kapusty wytnij, zdejmij wierzchnie i uszkodzone liście, a następnie włóż do wrzątku (wycięciem do dołu) i gotuj ok. 8 minut, do momentu aż liście trochę zmiękną. 
Wyjmij i delikatnie rozbierz z liści kapustę. 
Z każdego liścia lekko zetnij nerwy po wierzchu, dzięki temu łatwiej będzie zawijać gołąbki.

Mięso przełóż do miski, dodaj ryż, sól, pieprz, tymianek i startą na tarce cebulę. Wyrób ręką do połączenia składników.

Przygotowany farsz nakładaj na liście (zaczynasz od wewnętrznej strony liścia), boki złóż do wewnątrz i ciasno zawiń.




Sos:

Wymieszaj bulion z koncentratem, dodaj cukier.

Gołąbki ułuż na dnie wolnowaru jeden przy drugim, zalej przygotowanym sosem.

Gotuj na:

High 3-4 godziny
albo
Low ok. 6-7 godzin

Podawaj z ziemniakami albo świeżym chlebem.

Uwaga:

Gołąbki możesz układać warstwami (tzn. jeden na drugim), ale wtedy musisz pamiętać, żeby też dorobić więcej sosu.


19 komentarzy:

  1. Super blog;) w końcu wiem do czego można wykorzystać wolnowar ;) niestety polskojęzycznego bloga z przepisami na to cudo, ze świecą szukać... A tu proszę, ładne zdjęcia, proste instrukcje i przepisy, które sprawiają że aż ślinka cieknie. Do tej pory q wolnowarze robiłam tylko rosół (ale ja najpierw gotuje na gazie być zdjąć szumy i dopiero później daje na noc do wolnowaru) duszonki, kapuśniak i wieprzowine szarpana. A tutaj widzę nawet na słodko przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam grupę wolnowarową na Facebooku. Świetna społeczność, nikt się nie wymądrza, fajne przepisy i życzliwe porady.

      Usuń
    2. Wolnowar - zdrowe przepisy - Polska

      Usuń
    3. wolnowar to nie tylko gołąbki, proponuję wrzucić japustę kiszoną z marchewką podsmażoną cebulką na to mięsko w sensie karczek czy łopatka doprawiona według uznania i ziemniaki w całości delikatnie podlać bulionem i zapomniec na low czyli jakieś 7 h. poezja pycha niebo w gębie

      Usuń
  2. Dziękuję za miłe słowa :). Brak zróżnicowanych przepisów po polsku na wolnowar, był jednym z powodów, dla których zaczęłam pisać bloga. Jest moją osobistą wolnowarową książką kucharską:) Do wielu przepisów powracam i większość z dań prezentowanych na blogu gotowałam już wielokrotnie. A przy okazji cieszę się, że i inni posiadacze wolnowarów mogą z moich przepisów korzystać:) Udanego wolnowarowego gotowania i eksperymentowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie! Ryż już ugotowany dodajesz? W przepisie nie jest zaznaczone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Liscie kapusty oparzane w wolnowarze czy w zwyklym garnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej mikrofala. całe 15 max 20 min

      Usuń
  5. Dziękuję za wspaniały tradycyjny przepis. Takiego szukałam dość długo. Gołąbki wyszły wspaniale. Jedyny mankament to taki, że przegotowałam trochę kapustę w trakcie szukania przepisu, ale teraz wydrukowałam sobie ten przepis no i z pewnością już zapamiętam, że z kapustką trzeba nieco delikatniej postępować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ryż ma być surowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Niestety niewiele można takich znaleźć w sieci, a wiadomo, że nie każdy ma skąd czerpać taką wiedzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Surowy. Napoje się sam z tego co we wsadzie. Mocniej zwiąże farsz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, czy możesz napisać ile gołąbkow wychodzi z tej ilości mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaje grzyby.Robie z kapusty włoskiej i sos karmelowy. Wolnowar już jakiś czas temu odkryłam że to bardzo dobre urządzenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. ryz surowy czy ugotowany ile golabkow z podanej ilosci miesa

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyczytałem że ryż dawać surowy ale przepłukany wodą.

    OdpowiedzUsuń
  13. jak odgrzewasz golabki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama zawsze odgrzewała gołąbki na patelni z sosem .pod przykrycie. Na małym gazie.

      Usuń