Jeśli choć raz byliście w meksykańskiej reatauracji, na pewno znacie to danie. Mięso najczęściej podawane jest jeszcze skwierczące na żeliwnej patelni, a ciepłe tortille osobno przykryte bawełnianą serwetką.
Dzisiaj chcę Wam zaproponować to danie w wersji light z wolnowara, ponieważ mięso i warzywa nie są smażone, a duszone.
Ocena:
Fajitas wyszły bardzo dobre, smakowały tak samo, jak te przygotowane w restauracji. Mięso fajnie przeszło smakami, a papryka ugotowała się idealnie.
Pyszne, proste i pożywne, a przy tym nietuczące;)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona albo żółta
1 średnia czerwona cebula
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki soku z cytryny (limonki)
2 łyżeczki przyprawy do potraw meksykańskich
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 opakowanie tortilli
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w słupki ok 1 cm szerokości i 5 cm długości. Paprykę w paski, a cebulę w pióra.
Dodaj bulion, sok z cytryny, przyprawę, kmin. Wymieszaj.
Gotuj na:
High 3-4 godz.
albo
Low ok 6 godz.
Sposób podania:
Ponieważ z wolnowara woda nie odparowuje, na koniec musisz kurczaka z warzywami wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki.
Podgrzej tortille na patelni albo w piekarniku.
Nakładaj farsz na ciepłe tortille. Podawaj posypane żółtym serem z gęsta śmietaną (albo jogurtem), salsą lub/i guacamole (po mój przepis kliknij tutaj).
Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz