środa, 18 maja 2016

Wolnowarowe Chicken Fajitas

 
 

Jeśli choć raz byliście w meksykańskiej reatauracji, na pewno znacie to danie. Mięso najczęściej podawane jest jeszcze skwierczące na żeliwnej patelni, a ciepłe tortille osobno przykryte bawełnianą serwetką.
Dzisiaj chcę Wam zaproponować to danie w wersji light z wolnowara, ponieważ mięso i warzywa nie są smażone, a duszone.

Ocena:

Fajitas wyszły bardzo dobre, smakowały tak samo, jak te przygotowane w restauracji. Mięso fajnie przeszło smakami, a papryka ugotowała się idealnie.
Pyszne, proste i pożywne, a przy tym nietuczące;)

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 papryka czerwona

1 papryka zielona albo żółta

1 średnia czerwona cebula

1/2 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki soku z cytryny (limonki)

2 łyżeczki przyprawy do potraw meksykańskich

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 opakowanie tortilli

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w słupki ok 1 cm szerokości i 5 cm długości. Paprykę w paski, a cebulę w pióra.


Dodaj bulion, sok z cytryny, przyprawę, kmin. Wymieszaj.

Gotuj na:

High 3-4 godz.

albo

Low ok 6 godz.




Sposób podania:

Ponieważ z wolnowara woda nie odparowuje, na koniec musisz kurczaka z warzywami wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki.

Podgrzej tortille na patelni albo w piekarniku.

Nakładaj farsz na ciepłe tortille. Podawaj posypane żółtym serem z gęsta śmietaną (albo jogurtem), salsą lub/i  guacamole (po mój przepis kliknij tutaj).

Smacznego:))
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz