Sezon szparagowy w pełni, dlatego dzisiaj przepis na krem ze szparagów. Przepis jest bardzo prosty i składa się z kilku składników, ale zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne;)
Ocena:
Podsumuję 3 słowami: zupa wyszła przepyszna!!!! Naprawdę polecam, sama zjadłam chyba ze 3 miseczki. Mniam mniam....
Składniki:
2 pęczki białych szparagów
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 litra bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
300 g. (mała) śmietanka 30%
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi umyj, obierz pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż do zrumienienia na 2 łyżkach masła.
Szparagi, cebulę i czosnek przełóż do garnka.
Zalej bulionem.
Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę.
Gotuj na:
High 4 godz.
albo
Low 6-7 godz.
Na ok. 30 min. przed podaniem:
Odlej pół szklanki bulionu, ostudź, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj do garnka i przemieszaj.
Zblenduj zupę w wolnowarze (ja nie blendowałam na bardzo gładko i zostawiłam sobie drobne kawałki).
Dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową, ewentualnie dosól, dopieprz dobrze wymieszaj.
Gotuj jeszcze ok. 20 min.
Krem podawaj z grzankami posypany ulubionym żółtym serem.
Uwagi:
Spróbujcie szparagów po ok. 1,5 godz, gotowania...niebo w gębie:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz