niedziela, 15 maja 2016

Wolnowarowa Zupa Krem ze Szparagów



Sezon szparagowy w pełni, dlatego dzisiaj przepis na krem ze szparagów. Przepis jest bardzo prosty i składa się z kilku składników, ale zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne;)


Ocena:

Podsumuję 3 słowami: zupa wyszła przepyszna!!!! Naprawdę polecam, sama zjadłam chyba ze 3 miseczki. Mniam mniam....

Składniki:

2 pęczki białych szparagów

pół cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1/2 litra bulionu warzywnego

2 łyżki mąki

300 g. (mała) śmietanka 30%

1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi umyj, obierz pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż do zrumienienia na 2 łyżkach masła.

Szparagi, cebulę i czosnek przełóż do garnka.

Zalej bulionem.

Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę.



Gotuj na:

High 4 godz.

albo

Low 6-7 godz.

Na ok. 30 min. przed podaniem:

Odlej pół szklanki bulionu, ostudź, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj do garnka i przemieszaj.

Zblenduj zupę w wolnowarze (ja nie blendowałam na bardzo gładko i zostawiłam sobie drobne kawałki).

Dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową, ewentualnie dosól, dopieprz dobrze wymieszaj.

Gotuj jeszcze ok. 20 min.

Krem podawaj z grzankami posypany ulubionym żółtym serem.

Uwagi:

Spróbujcie szparagów po ok. 1,5 godz, gotowania...niebo w gębie:)))









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz