Dzisiaj obiecany pierwszy przepis i moje pierwsze gotowanie....
Ze względu na panujące mrozy, postanowiłam zrobić coś rozgrzewającego, co po zjedzeniu daje uczucie miłego wewnętrznego ciepła i radości ze wspólnego biesiadowania.
Szczerze, miałam lekką tremę i do końca nie wierzyłam, że można faktycznie wrzucić wszystko do wolnowara, zostawić na kilka godzin i potem po prostu skonsumować. Początkowo bardzo korciło mnie, żeby trochę przemieszać pogrzebać, ale wybraliśmy się z dzieciarnią na basen i nie miałam okazji...
....tak tak dużą zaletą wolnowara jest to, że można włączyć i wyjść, a on sam gotuje, a po powrocie danie jest gotowe.
Drugą moją wątpliwość budziło dodanie od razu ziemniaków, byłam przekonana, że wyjdą rozgotowane i zostanie z nich mamałyga po tak długim duszeniu. Nic z tego były ugotowane idealnie (nie za miękkie, nie za twarde), mięso wyszło soczyste, rozpływające się w ustach, a kapusta miękka.
Ocena:
Przepis znalazłam w internecie, trochę zmodyfikowałam i wyszło PRZEPYSZNIE.
Przepis znalazłam w internecie, trochę zmodyfikowałam i wyszło PRZEPYSZNIE.
Bardzo wszystkim smakowało. Dzieciom dogotowałam kaszę gryczaną i polałam sosem, bo nie przepadają za kiszoną kapustą, a my jedliśmy wersję bez kaszy.
Najedliśmy się do syta w piątkę i jeszcze trochę zostało:)
Wypróbujcie sami ten prosty przepis i rozkoszujcie się dobrym domowym jedzeniem!
Składniki (przepis na 4 osoby):
ok. 1 kg żeberek
5-6 średnich ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
2 łyżki musztardy
tymianek
majeranek
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
Na wieczór przed: umyj żeberka, podziel na porcje.
Wymieszaj musztardę z majerankiem, tymiankiem i roztartym czosnkiem, natrzyj żeberka i wstaw do lodówki na noc.
Wymieszaj musztardę z majerankiem, tymiankiem i roztartym czosnkiem, natrzyj żeberka i wstaw do lodówki na noc.
Włóż kapustę do naczynia, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
Polej kapustę kiszoną niewielką ilością wody, dodaj żeberka i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę (ew. talarki) i wszystko wymieszaj.
Polej kapustę kiszoną niewielką ilością wody, dodaj żeberka i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę (ew. talarki) i wszystko wymieszaj.
Ustaw poziom HIGH i gotuj przez 6 godzin.
Rewelacja!! Kapusty nie płukałam przez co całe danie miało charakterystyczny kwaśny smak, z każdym kęsem coraz lepsze. Wszystkim bardzo smakowało. Mam wrażenie, że z dodatkiem grzybków byłoby jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Dodanie grzybków to bardzo dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńZiemniaki będą aldente bądź twarde bo kwas kapusty nie pozwoli im sie ugotować. Ale żeberka z tą kapustą palce lizać :) polecam
OdpowiedzUsuń