W naszym domu wszyscy uwielbiają gołąbki. Jedni jedzą tylko sam farsz z sosem, inni bez sosu, a ja i M. w całości:) To jedno z tych dań pewniaków, bo wiadomo, że nikt nie będzie wybrzydzał i każdy zje. Choć trochę pracochłonne, od czasu do czasu uda mi się zmobilizować i je ugotować.
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam je w wolnowarze i muszę przyznać, że ma to tę niezaprzeczalną zaletę, że garnka nie trzeba wykładać liśćmi, pilnować i wiadomo, że się nie przypalą;)
Ocena:
Gołąbki wyszły przepyszne. Od razu zalałam sosem pomidorowym i już go nie zagęszczałam i chociaż obawiałam się, czy nie będzie za rzadki, to uważam, że to była dobra decyzja. Sos przeniknął gołąbki, a soki z gołąbków sos i pomimo, że faktycznie był dosyć rzadki, to był tak pyszny, że nikomu to nie przeszkadzało:)
Składniki:
1 główka kapusty
50-60 dkg mielonej wieprzowiny (może być łopatka, szynka)
100 g ryżu
1 litr bulionu (mięsno-jarzynowy, drobiowy)
200 g (słoik) przecieru pomidorowego
2-3 łyżeczki cukru
sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (ok. 1/4 łyżeczki), suszony tymianek (ok. 1/2 łyżeczki)
1 średnia cebula
Przygotowanie:
Głąb z kapusty wytnij, zdejmij wierzchnie i uszkodzone liście, a następnie włóż do wrzątku (wycięciem do dołu) i gotuj ok. 8 minut, do momentu aż liście trochę zmiękną.
Wyjmij i delikatnie rozbierz z liści kapustę.
Z każdego liścia lekko zetnij nerwy po wierzchu, dzięki temu łatwiej będzie zawijać gołąbki.
Mięso przełóż do miski, dodaj ryż, sól, pieprz, tymianek i startą na tarce cebulę. Wyrób ręką do połączenia składników.
Przygotowany farsz nakładaj na liście (zaczynasz od wewnętrznej strony liścia), boki złóż do wewnątrz i ciasno zawiń.
Sos:
Wymieszaj bulion z koncentratem, dodaj cukier.
Gołąbki ułuż na dnie wolnowaru jeden przy drugim, zalej przygotowanym sosem.
Gotuj na:
High 3-4 godziny
albo
Low ok. 6-7 godzin
Podawaj z ziemniakami albo świeżym chlebem.
Uwaga:
Gołąbki możesz układać warstwami (tzn. jeden na drugim), ale wtedy musisz pamiętać, żeby też dorobić więcej sosu.
Super blog;) w końcu wiem do czego można wykorzystać wolnowar ;) niestety polskojęzycznego bloga z przepisami na to cudo, ze świecą szukać... A tu proszę, ładne zdjęcia, proste instrukcje i przepisy, które sprawiają że aż ślinka cieknie. Do tej pory q wolnowarze robiłam tylko rosół (ale ja najpierw gotuje na gazie być zdjąć szumy i dopiero później daje na noc do wolnowaru) duszonki, kapuśniak i wieprzowine szarpana. A tutaj widzę nawet na słodko przepisy.
OdpowiedzUsuńPolecam grupę wolnowarową na Facebooku. Świetna społeczność, nikt się nie wymądrza, fajne przepisy i życzliwe porady.
UsuńA jaka to grupa?
UsuńWolnowar - zdrowe przepisy - Polska
Usuńwolnowar to nie tylko gołąbki, proponuję wrzucić japustę kiszoną z marchewką podsmażoną cebulką na to mięsko w sensie karczek czy łopatka doprawiona według uznania i ziemniaki w całości delikatnie podlać bulionem i zapomniec na low czyli jakieś 7 h. poezja pycha niebo w gębie
UsuńDziękuję za miłe słowa :). Brak zróżnicowanych przepisów po polsku na wolnowar, był jednym z powodów, dla których zaczęłam pisać bloga. Jest moją osobistą wolnowarową książką kucharską:) Do wielu przepisów powracam i większość z dań prezentowanych na blogu gotowałam już wielokrotnie. A przy okazji cieszę się, że i inni posiadacze wolnowarów mogą z moich przepisów korzystać:) Udanego wolnowarowego gotowania i eksperymentowania:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Ryż już ugotowany dodajesz? W przepisie nie jest zaznaczone :)
OdpowiedzUsuńLiscie kapusty oparzane w wolnowarze czy w zwyklym garnku?
OdpowiedzUsuńnajlepiej mikrofala. całe 15 max 20 min
UsuńDziękuję za wspaniały tradycyjny przepis. Takiego szukałam dość długo. Gołąbki wyszły wspaniale. Jedyny mankament to taki, że przegotowałam trochę kapustę w trakcie szukania przepisu, ale teraz wydrukowałam sobie ten przepis no i z pewnością już zapamiętam, że z kapustką trzeba nieco delikatniej postępować. ;)
OdpowiedzUsuńCzy ryż ma być surowy?
OdpowiedzUsuńNie
UsuńBardzo fajny przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Niestety niewiele można takich znaleźć w sieci, a wiadomo, że nie każdy ma skąd czerpać taką wiedzę. :)
OdpowiedzUsuńSurowy. Napoje się sam z tego co we wsadzie. Mocniej zwiąże farsz.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, czy możesz napisać ile gołąbkow wychodzi z tej ilości mięsa?
OdpowiedzUsuńJa dodaje grzyby.Robie z kapusty włoskiej i sos karmelowy. Wolnowar już jakiś czas temu odkryłam że to bardzo dobre urządzenie.
OdpowiedzUsuńryz surowy czy ugotowany ile golabkow z podanej ilosci miesa
OdpowiedzUsuńWyczytałem że ryż dawać surowy ale przepłukany wodą.
OdpowiedzUsuńjak odgrzewasz golabki
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze odgrzewała gołąbki na patelni z sosem .pod przykrycie. Na małym gazie.
Usuń