Sobota wieczór to u mnie w domu szczególny czas.... Lubię ustanawiać takie małe rodzinne rytuały, bo jest to coś, na co się czeka i wspomina:)
My mamy takich kilka, np. zawsze w tłusty czwartek robimy wszyscy wspólnie oponki, przed świętami w grudniu pieczemy pierniki przekładane dżemem z czarnych porzeczek z polewą czekoladową, którą dzieci mogą posypywać, jaką tylko zechcą posypką...
Jednak sobota wieczór to czas tylko dla mnie i M. Mamy od jakiegoś czasu taką małą tradycję robienia sobie ulubionych potraw na kolację. Razem przygotowujemy, gotujemy, konsumujemy...taki nasz wspólny czas:)
Zazwyczaj jest to jakaś pizza, albo coś z kuchni meksykańskiej, a dzisiejsze danie to mięsny dip, a żeby być bardziej dokładną mięsno - pomidorowo - śmietanowy dip do chipsów tortilla albo jako farsz do tacos.
Ocena:
Ogłaszam numer 1 mojego dotychczasowego gotowania w wolnowarze. Fakt, że przepis wymaga połączenia klasycznego gotowania z tym w slowcookerze, ale efekt jest fenomenalny:)
Danie szybko się robi, jest proste i tanie.
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
puszka pomidorów krojonych, bez skórki
puszka czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
3 łyżki gęstej śmietany (18%)
30-40 dag żółtego sera
3 łyżeczki mieszanki przypraw do dań meksykańskich
duże opakowanie chipsów tortilla
Przygotowanie:
Mięso umyj, zmiel. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Po podsmażeniu przełóż do wolnowara, dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę, pomidory,śmietanę ,starty żółty ser i zioła.
Wszystko wymieszaj.
Duś w garnku ok. 1 godz. na High.
Gotowy dip wygląda tak:)
Propozycja podania:
Przygotuj guacamole, przepis znajdziesz tutaj.
Rozgrzej piekarnik, wyłóż chipsy na blaszkę, podgrzej chwilę, tak żeby były ciepłe.
Wyłóż chipsy na talerz. Na wierzch wyłóż gotowy dip mięsny, na dip guacamole, a na koniec śmietanę.
Jedz wyciągając chipsy ze spodu i nakładając na nie po trochę wszystkich składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz