Z tą lazanią wszystko szło nie tak, jak trzeba.... Najpierw, wyciągam maszynkę do mielenia, a ona jakaś dziwna taka jakby matowa, pokazuję mojemu M. i mówię, że coś się stało z naszą maszynką... na co on: "aaa tak wyprałem ją w zmywarce, chciałem, żeby się porządnie domyła i tak teraz wygąda." hmmm no cóż maszynka do wywalenia, no to myślę sobie, mam ponad pół kilo szynki, której nie mogę zmielić, z lazanii nici, to zrobię coś a'la gulasz. Wyciągam to mięso z lodówki (zostało zakupione wieczorem poprzedniego dnia), a ono jakieś podejrzane, tak jakby nadpsute.... czy coś jeszcze może pójść nie tak??!!
Całe szczęście miałam jeszcze mięso zamrożone, więc udało mi się zrobić ten gulasz, przepis znajdziecie tutaj.
Ocena:
Lazania właściwie nie różniła się od wersji zrobionej w piekarniku. Ser się bokami fajnie przyrumienił. Porcja wyszła naprawdę duża, cztery dorosłe osoby spokojnie się najedzą.
Makaron dałam surowy i wyszedł idealny (duża zaleta, bo w przypadku robionej w piekarniku, zawsze podgotowywałam).
Pycha, polecam:)
Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagna
0,5 kg mięsa mielonego
2 puszki pomidorów (pokrojonych, bez skórki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 ml mleka (2 szklanki)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
ser mozzarella 1 sztuka albo opakowanie startego
bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatałowa, liść laurowy
sól/pieprz
Przygotowanie:
Mięso:
Mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) podsmaż na patelni do momentu aż mięso zmieni kolor.
Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory oraz pół łyżeczki: bazylii, oregano, tymianku. Jeśli sos będzie za kwaśny dodaj trochę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj ok. 10 minut.
Sos beszamelowy:
Mleko przelej do garnuszka dodaj liść laurowy i cały obrany ząbek czosnku, zagotuj. Jak zacznie się gotować zdejmij z ognia i wyjmij czosnek i listek.
W małym garnuszku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Dodaj gorące mleko, zagotuj ciągle mieszając, na koniec dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Przygotowane nadzienie układaj warstwami: najpierw sos pomidorowy z mięsem, makaron, sos beszamelowy, makaron itd. Zakończ sosem beszamelowym i posyp serem mozzarella.
Zapiekaj na:
High ok. 1,5 -2 godzin
albo
Low ok. 4 godzin
Uwagi:
Chcesz szybszą wersję?
- Użyj gotowego sosu do spaghetti zamiast pomidorów w puszce
- Zamiast sosu beszamelowego dodaj ser ricotta
- Mięso z sosem przygotuj dzień wcześniej.
Pytanko co do makaronu. Makaron do lasagni jest kwadratowy a wolnowar który mam jest.. jajowaty. Ten makaron to go po prostu połamać i ułożyć tak by pasowało? Czy jakoś inaczej go zrobić. W sumie jak się go połamie to nie będzie potem później problemu z krojeniem porcji? Muszę ten przepis spróbować :))
OdpowiedzUsuń